babszinhazak · Határon túli bábszínházak

Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház

1949-ben maroknyi műkedvelő létrehozott egy bábszínházi társulatot Marosvásárhelyen, ahol korábban nem létezett bábjátszás; az alkotók a Moszkvában működő Obrazcov féle bábszínház és a cseh bábművészet hagyományaiból táplálkoztak. 1950-től 1999-ben bekövetkezett haláláig, Herskovits Antal Pál a társulat vezetője, állandó rendezője, dramaturgja, színésze. 1950-ben a bábszínház a Tompa Miklós vezette Székely Színház tagozatává vált. 1951-2012 közt a társulat a Posta utcai székházban működött; 1955-től az Állami Magyar Bábszínház nevet viselte. A szélesebb körű szakmai elismerést a bábszínházak bukaresti, első országos dekádján való részvétel hozta meg 1957-ben.

1963-ben megalakult a román tagozat, a színház neve Állami Bábszínházra változott.

A színház neve 1990–től marosvásárhelyi ARIEL Ifjúsági és Gyermekszínház; 1999-től, a gyermek-, illetve bábelőadások mellett kísérleti színházi produkcióknak is helyet ad, a felnőtteknek ajánlott underground program keretén belül. Emellett az Ariel babaszínházat (0-4 éveseknek),  játszóházakat, workshopokat, fiataloknak, hátrányos helyzetűeknek szánt színházi programokat szervez.

2012 őszétől az Ariel a Nyomda utcába, az egykori zsidó kultúrház frissen restaurált-felújított épületébe költözött. A színház egy nagy- és egy stúdióeremmel (Ariel Stúdió), illetve konferenciateremmel rendelkezik. A színház épületében működik az Ariel Art Caffé és a GÓG Könyvesbolt.

http://www.teatrulariel.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s