babszinhazak · Határon túli bábszínházak

Északi Színház Harag György Társulata, Brighella Bábszínház

A bábszínház alapja a Brighella Bábszínház, ami kezdetben amatőr, alapítványi bábszínházként működött. Tíz éve a csapat egy része professzionális közegbe került, a város vezetősége elfogadta a bábszínház létezését és felkarolta, támogatta ezt a kulturális kezdeményezést négy bábszínészi állást ítélve meg a Szatmárnémeti Északi Színház keretén belül.

A romániai magyar bábművészet iskolateremtő személyisége, Kovács Ildikó, első pillanattól a bábszínház mentora volt, tanított bábozást, rendezést, színházi alázatot. Első éveiket ő határozta meg, az ő szellemiségét próbáltuk továbbvinni. Tanítványai azok a Blattner-díjas szakemberek is, akikkel később dolgoztunk, akiktől szakmát tanulták, lestek el: Bartal-Kiss Rita, Rumi László, akik példaképpé váltak számukra; valamint hozzájuk szerződött Bodor Judit bábtervező, akinek varázslatos képzeletvilága, keze munkája nyújt alapot meséik látványtárához.

Előadásaikkal igyekeznek változatos mesevilágot és különböző műfaji formákat bemutatni a gyermekeknek, megismertetni őket a bábozás sokszínű világával, meghódítva így egy azóta is visszatérő közönségréteget.

A társulat tagjai: Bandura Emese, Bandura Tibor, Bodor Judit, Nagy Anikó, Nagy Tamás, Szilágyi Regina.

http://www.harag.eu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s