babszinhazak · Vidéki bábszínházak

Vaskakas Bábszínház

A győri Vaskakas Bábszínház Győr-Moson-Sopron megye egyetlen hivatásos, állandó társulattal és épülettel működő bábszínháza, mely 1991 októberében nyitotta meg kapuit a bábműfajt kedvelő gyerekek és felnőttek előtt. A jelenlegi társulat huszonhat főből áll, s nemcsak a megyét és a régiót látja el minőségi előadásokkal: a Vaskakas rendszeresen játszik szlovákiai magyar óvodásoknak, iskolásoknak, felnőtteknek mind Győrben, mind pedig Szlovákiában.

A színház szakmailag az egyik legmagasabban jegyezett magyarországi bábszínház. Ez jelzi, hogy túl azon, hogy a magyar bábélet legfontosabbjai rendeztek, rendeznek Győrben, rendszeresen érkeznek külföldi és élőszínházi rendezők is. Így készített már előadást a Vaskakasnak az európai hírű lengyel rendező, Krysztof Rau, a román Adela Moldovan vagy a bolgár Peter Pasov–Zsenya Pasova alkotópáros; vendégeskedett a társulatnál a Katona József Színház színész-rendezője, Pelsőczy Réka, vagy a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára, a tatabányai Jászai Mari Színház korábbi főrendezője, Novák Eszter is.

2002-ben a magyar társulatok közül elsők között kapta meg a Nemzetközi Bábművész Szövetség, az UNIMA nagydiplomáját. Történetének húsz éve alatt a Vaskakas vendégszerepelt – és díjakat kapott – spanyolországi, törökországi, franciaországi, finnországi, horvátországi, lengyelországi, csehországi, romániai és kínai nemzetközi fesztiválokon – a Metamorfózis (Fehérvarázs) című produkciót az UNIMA legutóbbi világtalálkozóján (a kínai Csengduban) a legjobb szcenográfia díjával tüntette ki a zsűri.

http://www.vaskakas.hu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s