babszinhazak · Vidéki bábszínházak

Vojtina Bábszínház

Az 1993-ban hivatásos városi vábszínházzá vált társulat Debrecen szívében, a Nagytemplom árnyékában fogadja látogatóit. Évadaik műsortervét elsősorban a magyar népmesékre, mondákra és a magyar klasszikusok alkotásaira építjük, de válogatunk meseírók írásaiból is. Fontosnak tartják, hogy a színpadon szép magyar beszéd szólaljon meg, hogy őrizzék nyelvünk tisztaságát és a ma gyerekéhez szólóan bontsák ki a magyar népmesék archaikus tartalmait, azokat a kikristályosodott emberformáló tanulságokat, amelyeket kötelességünk átadni a jövő nemzedéknek. Évente 4-5 új bemutatót, 200-250 nagyszínpadi és 250-280 játszószínházi előadást és színházi nevelési programot tartanak városukban. A régió egyetlen hivatásos bábszínháza , rendszeresen vállalnak vendégszereplést Magyarországon és külföldön.

A fenti gondolatok ihlették az évkörre íródott tematikus játszószínházi programukat is, melynek célja az együttjátszás öröméből fakadó ünnepteremtés, a népmesék, népköltészeti alkotások testközeli, élményszerű megéltetése, a bábjáték ősiségének napjainkra való adaptálása kiscsoportos foglalkozások keretében.

Minden esztendőben megrendezik a télűző Vojtina Maskarádét, mely a farsang középkori hagyományait hivatott megidézni felnőttek és gyermekek számára. Évadaikat az „Idesüss a figurásra” című, egész napos szabadtéri rendezvényükkel kezdik, és az „Itt a vége, fuss el véle” címet viselő évadzáró nappal zárják. Rendszeresen fogadnak hazai és külföldi vendégelőadásokat a paletta színesítésének szándékával.

2001 decemberében vették birtokba új színházukat, ahol évente 6-8 kiállítást is rendeznek, melyek célja megmutatni, erősíteni, bábszínházunk szellemi arculatát, a magyarországi bábjátszás múltját és jelenét, a kortárs alkotókat és műhelyeket.

http://www.vojtinababszinhaz.hu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s