Határon túli programok · Programok

To bee or not to bee

To bee or not to bee,  most ez itt a kérdés. A méhek kicsik, csíkosak és legtöbbször menekülünk előlük, mert szúrnak. Kb. ennyi. Meg mézet gyűjtenek nekünk.

Valóban nekünk?

kicsi1

S, ha már megpróbálunk méhecskéül gondolkodni, akkor miért is akarnak minket megszúrni? No, meg milyen lehet az arcuk? Hogyan kevernek egy koktélt maguknak? Miként érkeznek szerdán munkába? Hogy edzenek, udvarolnak, mi a hobbyjuk? Hogyan érzik magukat, amikor megjelennek közelükben azok a hatalmas, kétlábon járó csuklyás sárgák?

Ha jönnek, akkor egy biztos: az  egy „tragedy”, és akkor szólnia kell a Bee Gees-nek!

A mesteri első évvel egy fél évig méhecskéül gondolkodtunk, így született ez az előadás. Ha pedig vége a játéknak, akkor ne feledjünk el felelős emberként gondolkodni: a méheket valós kipusztulási veszély fenyegeti. És ez már nem játék.

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kara Magyar Intézetének színész osztályai évek óta tanulnak bábszínészetet, bábkészítést. Az alapképzésen választható tárgy visszaköszön a mesteri képzés ideje alatt is. Remek alkalom adódik tehát visszatérni a bábozáshoz. A bábjáték és a bábkészítés szervesen egészíti ki a többi tantárgyat, a gyerekközönséggel való találkozás pedig kimozdítja hallgatóinkat a konfort zónából, különleges helyzeteket, lehetőségeket és tapasztalatokat kínálva.

kicsi2

A most bemutatott előadás három okból is más a többi bábvizsgánál:

1.       A To bee or not to bee bábjai egy kiváló bábkészítő-tervező, Lukász Liane  alkotásai. Az eddigi bábvizsgák bábjait a hallgatók tervezték és vitelezték ki irányítótanárukkal közösen. Aneli önzetlen és meghálálhatatlan segítsége nélkül ez az előadás soha nem jöhetett volna létre.

2.       Ez az első bábos közreműködés Kolozsvár egyik legfontosabb, az Ecsetgyár nevű Multikulturális Központjával.

3.       Ez az osztály már a második bábos produkcióval jelentkezik. Az ezt megelőző, harmadéves  vizsgaelőadásukat, a P, mint plasztik címűt (melynek „házi bemutatója” 2012-ben épp a Bábszínház Világnapján volt az eszéki Dionyz fesztiválon) együttműködő partnerünk, kolozsvári a Puck Bábszínház a bemutatót követően az évad végéig műsorán  tartotta.

TO BEE OR NOT TO BEE – bábjáték szöveg-  és korhatár nélkül

Szereplők: Baricz Xénia, Ferencz Nándor, László Réka, Molnár Rudolf, Rácz Endre, Udvari Tímea, Vass Zsuzsanna (I. éves mesteri hallgatók)

Bábok tervezője és kivitelezője, valamint az előadás látványtervének kialakításában nélkülözhetetlen munkatárs:  Lukász Liane

Rendező, irányító tanár:  Palocsay Kisó Kata

Technikai munkatárs: Almási Attila

Az előadás időpontje: március 21. 16 óra, Kolozsvár, Ecsetgyár

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s