babszinhazak · Programok

A 2017-es Bábszínházi világnap programjai

BÉKÉSCSABA

A Napsugár Bábszínház március 23. és 26. között rendezi meg hagyományos bábos drámaíró versenyét. Az esemény sajtótájékoztatóját a Fővárosi Nagycirkuszban Bábszínházi világnapra időzítették.

BUDAPEST

A Budapest Bábszínház a Madách és a Vörösmarty Gimnáziumba látogat el egy különleges Beckett-etűddel. Vitéz László a Napsugár Bábszínház sajtótájékoztatóján vendégeskedik, a világhírű magyar mesehős pedig a délután folyamán a várban is elpáholja az ördögöt. 16 órakor a BKV M2 metrópótló hajóját kalózok szállják meg, 17 órakor és 17.30-kor Bábklasszikusok az Operában címmel láthatók Chopin- és Kodály-művekre készült etűdök az Operaház előcsarnokában. 19 órakor kezdődik a Holle anyó nyílt próbája a színházban.

“Aki keres, talál” címmel bábos kincskeresés lesz a Keleti István AMI és Művészeti Szakgimnázium bábosaival 2017. március 21-én, a Bábszínházi Világnapon délután 16 órától kb. 17 óráig az ÁRKÁD Bevásárlóközpont 1. emeletén. A program ingyenes.

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház 10.30-tól a Spárga-tengeralattjárót játssza. Az előadásból kiderül, mit keresnek a verebek a víz alatt. Egyébként VII. Moszat királyt, a zöldalgák urát, aki tönkreteszi, fojtogatja a vizek lakóit. Na, és hogyan merülnek a mélybe a verebek? Hát spárga-tengeralattjárón! A gyerekek pedig velük tartanak. Mert a mesés, zenés darab nézői egyben a játék résztvevői; rajtuk múlik, sikerül-e megszabadítani a vízi világot a moszatok rémuralmától.

DEBRECEN

A Vojtina Bábszínház színházon kívül és belül is több programmal készül.

Kiment a ház az ablakon!
A Vojtina előtt várunk minden kíváncsi szemet, fület és kezet, hogy megnézze, megtapintsa, meghallgassa közelről mindazt, amit máskor a nézőtérről figyel.
Interaktív játékokkal is várunk Benneteket!
Helye: a Vojtina Bábszínház előtti tér
Ideje: 13.00 és 17.00 óra között

Sétáló bábolda
Gólyalábasokkal és bábjainkkal találkozhattok a főtéren és a Piac utcán
Helye: Debrecen főtere és a Piac utca
Ideje: 16.00 és 17.00 óra között

Gördül a bábos!
Bábosok és bábjaik járművekre pattannak, hogy a nagyérdeműnek megmutassák, mit tudnak!
Helye: Debreceni Klinika: Gyermek Hemato-Onkológiai Osztály (4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.)
Ideje: 14.30-tól 15.30-ig

babszinhazi_vilagnap__2015_marcius_21-vojtina

EGER

Az egri Harlekin Bábszínház a készülő Pom Pom meséi című előadás próbájába kínál betekintést a gyerekeknek, illetve az egri Libri könyvesboltban (Agria Park) találkozhat a közönség a színház színészeivel, akik bábokkal és a különböző bábtechnikákkal ismertetik meg a gyerekeket. Mindkét esemény 10 órakor kezdődik.

GYŐR

A Vaskakas Bábszínház nem egyedül ünnepel: a bábművészet vendége a tánc lesz.

13 órakor kezdődik a Víz, víz, tiszta víz – fröcskölő táncok 18 lábra című előadás.

Fogadjunk, hogy senki nem tudja, hogy mi a közös egy csaposban, egy kertészben, egy fodrászban és egy horgászban! Nem, nem! Nem jártak egy óvodába! Nem is szomszédok! Nem is szoktak együtt focizni! Nem a kedvenc játékuk a kvíz, nem a kedvenc ételük a gríz, nem a szerencse számuk a tíz, de éltető elemük a VÍZ. VÍZ, VÍZ, TISZTA VÍZ! – A Vaskakas Bábszínház locspocs revüje a két kiváló Harangozó Gyula-díjas táncművész koreográfiájával.

KAPOSVÁR

BábSzínTér épül Kaposváron!
2017. március 21-én 11 órakor minden kaposvári óvoda és iskola udvarán, valamint az épülő bábszínház helyén álló kápolnánál, várhatóan ezer kívánságléghajó indul óhajszalagokkal, világgá röppentve a hírt. Az előzetes számítások szerint több mint kétezer gyerek és felnőtt vesz részt a programban, amelyhez 18 óvoda és 3 iskola csatlakozott. A fő helyszín az építkezés helyszín a kápolna melletti terecske. Drón figyel majd felülről, de négy helyszínen földi kamerák is jelen lesznek, továbbá minden helyszínen a pedagógusok telefonos filmeket is készítenek a Facebook-oldalra. A szalagokra a gyerekek is ráírhatnak (rajzolhatnak) egy kívánságot, amit nagyon szeretnének ha teljesülne.

07_Kaposvar_Korhaz_delitomb_babszinhaz

KECSKEMÉT

A Ciróka Bábszínházban 17 órai kezdettel Az égig érő mesefa első virága – Medve ének című előadás tekinthető meg. Az előadás, amely tulajdonképpen egy eredet-történet, vogul népmesék felhasználásával készült. Színházi sámán-játék, mese-szertartás, amely az első pillanattól kezdve rabul ejti a nézőket. Dallal, verssel, zenével, életre kelt bábokkal lehetünk szemtanúi a világ teremtésének, a kismedve csillagkép földre szállásának, földi utazásának, majd dicsőséges visszatérésének a határtalan égboltra. A Bábszínházi világnap alkalmából, a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében műsorra tűzött előadás korhatár nélkül, regisztrációs jegy vásárlásával tekinthető meg.

medve_enek

KOLOZSVÁR

A Puck Bábszínház társszervezővel (Életfa Családsegítő Egyesület) és partnerekkel (Tekergő Meseösvény Egyesület, Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvári Református Kollégium, Apáczai Csere János Elméleti Líceum, Szabók Bástyája – Városi Kulturális Központ, Koffer kávézó és könyvesbolt) ünnepel. A program:

16.00 Bábkereső (interaktív séta gyerekeknek és szülőknek) – Indulás a Puck Bábszínházból
17.30-18.30 Játék és komatál − Életfa Egyesület székelye
18.30 Puck és a többiek (bábelőadás) – Életfa Egyesület székhelye

Puck es a tobbiek kep2

A Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának hallgatói egy horvátországi fesztiválon ünnepelnek: az idén a harmadéves diákok a Göcs című bábelőadást játsszák Dioniz fesztiválon.

A göcs – így, kisbetűvel – a simaságnak, laposnak, egyenesnek ellentéte; kiálló, kidudorodó valami, pl. bog, csomó, domb, hant, rög, göröngy. Göcs a fán. Göcs a fonalon, madzagon. Göcsök az úton. Göcsöt kötni, megoldani…
De a Göcs – így, nagybetűvel – valami, egy turkálóban, a doboz alján: pl. egy pöttyös zsiráf.
A dolgaink így találnak meg minket. Ha engedjük, hogy megtaláljanak. És akkor már hajózhatunk az élet tengerén egy rózsaszínű kádban, megsimogathatjuk a félelmetes tigriseket, megünnepelhetjük a nyolcvanas éveket, és elcsodálkozhatunk azon: az angol királynő mennyire örök.
Nem kell sok ehhez.
Sőt.
Az élet végtelenül egyszerű.
Hát ne bonyolítsuk még jobban.
Dőljünk hátra, és nézzük meg magunkat: belőlünk vannak az édes álmok.
Mi vagyunk Göcs.

MAROSVÁSÁRHELY

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem I. és II. éves bábszínész szakos hallgatóinak részvételével 15-16.30 között flash mob lesz a város különböző pontjain (főtér, Köteles utca) .

17 órakor látható Apa, mesélj Mazsolát! című előadás a Levél utcai Studioi 2.1. teremben az I, éves mesteris hallgatók előadásában, az előadás rendezője Kozsik Novák Ildikó.

18.30-kor kezdődik az I. éves bábszínész szakos hallgatók vizsgaelőadása a Levél utcai épület 19-es termében.

12419315_1082183785171192_1855976771496064265_o

NAGYVÁRAD

A világnap reggelén a Lilliput Társulat bábszínészei idén is ellátogatnak egy-egy óvodába mesét olvasni, előadni a gyerekeknek. Később A rút kiskacsa című előadás egy jelenetét dolgozzák fel flashmob műfajban, amely után a repertoáron lévő előadásaink bábjaival együtt kiköltöznek a nagyváradi várba, ahol kötetlen játék és zenélés vár gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

varad

PÉCS

03

A Bóbita Bábszínház hagyományosan izgalmas programmal, ezúttal társművészetek bevonásával ünnepel.

Délelőtt 10 és délután 14 órakor a Terülj, terülj, asztalkám! című, klasszikus, paravános-kesztyűs bábelőadásunkat tekinthetik meg pécsi és Pécs környéki óvodások, kisiskolások, majd közelebbről is megismerkedhetnek a bábokkal és mozgatóikkal.

Az előadások után, 11.30 és 15.30 órától Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója kalauzolja végig a zegzugos, titkos sarkokkal és kincsekkel teli Mesepalotában az érdeklődőket. A Bóbita Bábmúzeumban Orosz Klaudia Jászai Mari–díjas tervező Töredékek 2. című kiállításán lehet állat ejteni, szemet kerekíteni, de lehet kukkantani a színfalak mögé, szabad leskelődni a bábok bölcsőjénél, azaz a bábkészítő műhelyben, és a Bábmúzeum interaktív termében ki is próbálhatóak a különféle technikákkal készült bábfigurák!

A Bábszínházi Világnapon nyílik a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban „Bóbita, Bóbita játszik” címmel a Bóbita Bábszínház felnőtteket és gyermekeket egyaránt megszólító kiállítása, ahol korszakot és stílust teremtő bábokat, „emlékező” díszletelemeket, jelmezeket, plakátokat tekinthetnek meg a látogatók. A 15 órakor kezdődő kiállítást Papp Melinda és Illés Ilona, a Bóbita bábszínészei nyitják meg papírszínházi mesékkel.

bobita

SEPSISZENTGYÖRGY

Bábszínház a periférián – a Cimborák Bábszínház a Bábszínházi Világnap alkalmából 2017. március 21-én Sepsiszentgyörgy lakónegyedeiben mutatja be A három kismalac című szabadtéri bábjátékát. Kedden, 11 órától a Csíki negyedi Bertis előtt és 16 órától az Állomás negyedben, a Piac melletti játszótéren szeretettel várnak minden bábszínházszerető kicsit és nagyot.

A meséről. Idilli környezetben három kismalac játszik önfeledten, addig amíg egyikük fejéből kipattan a nagy ötlet: építsünk házat! A másik két malac rábólint az ötletre, hisz a házépítés remek móka, csakhogy önmagától jön a kérdés: miből? Vagyis milyen anyagból, hogyan, és… Dönteni kell, mert nem mindegy, hogy szalmából, vesszőből, vagy téglából épül a ház, ezeknek a döntéseknek viszont következménye van. Minden döntésnek van következménye. Erről szól ez a történet: a döntésekről – legyen az jó vagy rossz, akár elhamarkodott – és ezeknek a következményeiről, főleg akkor, amikor még ebben az idilli környezetben is ott ólálkodik a FARKAS!

Játsszák: Lukács Emőke, Páll Gecse Ákos, Szucher Ágnes és Vincze Tímea; Báb-, díszlet- és jelmeztervező: Simó Enikő; Zene: Ardeleanu Daniel; Plakát: Kónya Albert Attila; Kellékes, öltöztető: Kis Vizoli Mónika; Technikusok: Nagy Nándor Zoltán, Péter Előd; Kivitelezők: Zayzon Ádám, László Attila (Jazz); Rendező: Nagy Lázár József

Az alkotók minden 4 év feletti nézőjüknek nagy szeretettel ajánlják az előadást.

A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház célja, hogy a város és a megye gyermekközönségét művészi igénnyel készülő bábelőadásokkal lássa el, hogy óvodásoknak, kisiskolásoknak illetve középiskolásoknak szóló előadásokat készítésen. Törekvéseik továbbá kiterjednek a népmesék, néphagyományok kiemelkedő jelentőségének, ezek identitásformáló tulajdonságának, kultúraépítő és kultúra megőrző jellegének tudatosítására. Elek apó példáját követve, a Cimborák Bábszínház közössége úgy érzi továbbra is kötelessége a népmesékkel való foglalkozás, ezek megismerése és megismertettetése a felnövekvő és felnőtt nemzedékekkel.

SZEGED

A Kövér Béla Bábszínházban  A kíváncsi pillangó című előadás látható délelőtt és délután, de a színház művészeit az Árpád téri játszótéren is megtalálhatják a szegediek.

TEMERIN

A vajdasági Vándor Bábszínház A kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábelőadást az Ifjúsági otthon nagytermében mutatja be március 21-én, este 6 órakor. Az előadásra várnak minden 3-5 éves kisovist. Az előadás után egy rövid színházas duhajkodásra is meginvitálják a gyerekeket. A rendezvény ingyenes.

304490_101314436693908_916114731_n

VESZPRÉM

A Kabóca Bábszínház társulatának az a több éves tapasztalata a Bábszínházi Világnappal kapcsolatban, hogy mindig azok a programjaink tudtak igazán nagy érdeklődést kiváltani, amelyeket váratlanul, szokatlan helyeken szerveztünk, és nem azok az alkalmak, amikor külön előadásra vagy programra invitáltuk nézőinket a megszokott színházépületünkbe. Éppen ezért idén, mivel kedd a városi piacnap, színészeink gólyalábon kilátogatnak a piacra, ahol egy rövid jelenet során a legnagyobb forgatagban Lúdas Matyi elnáspángolja Döbrögi uraságot, illetve a szemtelen liba és gazdája a helyi kistermelők gazdasági sikerét szem előtt tartva még az árusítás folyamatába is belekontárkodnak. Ha akad olyan vevő, aki önállóan nehezen hoz döntést, Lúdas Matyira számíthat a krumpliválogatásban.

Eközben a társulat egy kisebb csapata Siófokon játszik tájelőadást Zűrbolygó című előadásunkból, ahol a különleges technikai igényű előadás után kulisszajárásra invitálják a  nézőket.

9787-babszinhaz-vilagnapja

ZALAEGERSZEG

A Griff Bábszínház 10 órakor Palkó és Lenka, 14 órakor a Szépen szóló babukamadár című előadásokkal ünnepli a Bábszínházi világnapot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s